Печат
ПДФ

Рисуване с маслени бои

Противно на общоприетото схващане, рисуването с маслени бои съвсем не е трудно. Тъкмо обратното - те са много подходящи за начинаещи художници, тъй като грешките се поправят лесно чрез изстъргване на боите или рисуване върху тях. Освен това маслените бои съхнат бавно, което означава, че могат да се третират продължително върху платното. Когато са разредени с разтворители, с тях се полагат фини, прозрачни слоеве, които сякаш излъчват светлина. Използвани направо от тубичките, те създават плътни, богати на фактура пластове, при които мазките се превръщат в неразделна част от завършеното изображение.
Материалите и пособията, необходими за рисуване с маслени бои, са общо взето скъпи. Затова по-добре започнете с най-необходимите неща и постепенно, с натрупването на повече опит, си набавяйте и други пособия.
Маслените бои се продават в тубички и се срещат в
Печат
ПДФ

Рисуване мокро в мокро

Мокро в мокро е една от най-експресивните акварелни техники. Когато цветовете се нанасят върху мокра или влажна повърхност, те се преливат меко един в друг и след като изсъхнат, придават изключителна мекота на изображението. Тази техника е особено ефектна, когато рисувате небе или вода - нежните градации на тоновете пресъздават по неповторим начин постоянно променящата се светлина.
Обекти
Техниката мокро в мокро е много подходяща и при рисуването на пейзажи, изящни предмети, иветя или плодове, тъй като иветовете се преливат естествено върху хартията и контурите на обектите сякаш се разтапят в деликатните тонални преходи. Това придава приглушеност и особен финес на изображението.
Подготовка
За рисуване мокро в мокро е най-добре да се използва тежка хартия (410 г/м2 или повече), която ще издържи на честото нанасяне на вода и бои, без да се набръчка. По-леките хартии трябва да се опъват и прикрепват с ленти върху дъската за рисуване. Мокрете хартията с голяма четка или мека гъба. Попивайте всяка излишна капка вода с
Печат
ПДФ

Рисуване с моливи

Съществуват множество причини човек да се научи да рисува. Като начало процесът на рисуване е източник на голямо удоволствие и удовлетворение. Предварителните рисунки и скици към бъдеща картина са много по-добро средство за пресъздаване на обектите, отколкото фотографската снимка, защото рисуването стимулира визуалното ни възприятие, като ни помага да видим заобикалящия свят с нов, жаден за познания поглед.
Днес художниците разполагат с богата палитра от изразни средства, хартии и други пособия. Всяко от тях има свои характерни особености и дава неограничени възможности за творческа изява. Въгленът например е чудесен за смели, експресивни рисунки с по-голям формат, докато цветните моливи са по-подходящи за фина и детайлна работа при по-малки изображения. Изборът на изразно средство зависи от стила ви и от сюжета на творбата. Опитайте да рисувате по малко всеки ден, като изпробвате различни изобразителни средства и техники.
Facebook Image

Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за ползването му от ваша страна се споделя с Google."Научете повече".

С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки"

Изработка на уеб сайтове